Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

A dispărut fotograful care a surprins prin obiectivul său partea întunecată a Chinei


Alexandra Minea
A dispărut fotograful care a surprins prin...

Copii abandonați, cu probleme locomotorii, care mănâncă laptele praf de pe cuvertura unui pat, dovezi ale nivelului ridicat de poluare, disperarea unor oameni infestați cu HIV și așa mai departe. Acestea sunt puține dintre subiectele abordatede Lu Guang, un fotojurnalist din China.

Două fete se pregătesc pentru înmormântarea fratelui lor de șase ani, care a murit din cauza SIDA. Sursa: Lu Guang

Premiat la numeroase concursuri internaționale, acesta spune că scopul lucrărilor sale este să ”dezvăluie viața oamenilor de la marginea societății: mineri, dependenți de droguri, pacienți cu HIV”.

Cu toate astea, în urmă cu o lună, câștigătorul a trei premii World Press Photo a dispărut. Lu Guang a călătorit pe 23 octombrie în Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang. Urma să zboare la Sichuan, pentru a participa la un eveniment caritabil alături de o cunoștință.

Fotojurnalistul era, însă, de negăsit.

Copii cu paralizie cerebrală ling lapte praf de pe un pat pentru a alimenta. Sursa: Lu Guang

Chen, persoana cu care trebuia să participe Lu Guang la strângerea de fonduri, a luat legătura cu soția jurnalistului, în speranța că aceasta deține mai multe detalii. Xu Xiaoli nu știa, însă, nimic. Ulterior a aflat de la soția gazdei soțului său din Xinjiang că cei doi bărbați au fost ridicaţi de forţele de securitate naţională.

După apelul făcut de soția fotojurnalistului pe rețelele de social media, organizația Reporteri fără Frontiere a făcut un apel la adresa Chinei. Cédric Alviani, directorul Biroului Asia de Est al RSF a cerut guvernului chinez să dezvăluie unde este Lu și să „garanteze libertatea de mișcare și securitate a jurnaliștilor, inclusiv în provincia Xinjiang”.

Xinjiang este o provincie tensionată, întrucât autoritățile au luat măsuri sporite de securitate. Într-un interviu acordat anul trecut, jurnalistul a afirmat: ”Realitatea în China este că nu vei şti niciodată dacă o să ai necazuri, nu există reguli scrise”.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Noutăți

Unde fugim când fugim de Facebook? 8 platforme-alternativă

La mai mult de o sătămână de la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, apele par să se fi reașezat suficient încât să evaluăm consecințele. După ce Mozilla a anunțat că...

Adăugat pe de MediaStandard
Noutăți

Concurență pentru YouTube. Facebook aduce și în Europa platforma video

Platforma video ce concurează cu YouTube va fi implementată de Facebook și pe teritoriul european. ”Watch” oferă acces la conţinut video original, de la ştiri până la sport, și...

Adăugat pe de Alexandra Minea