Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Discursul lui Viktor Orbán la Tușnad, o mostră de populism și înfierare


Robert Manea
Discursul lui Viktor Orbán la Tușnad, o...

Discursul lui Viktor Orbán de la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad a reprezentat o mostră clasică de populism și înfierare. Demonstrația de forță din România a avut în realitate un singur public țintă: votanții FIDESZ din Ungaria. Populiștii se remarcă prin discursuri demagogice, iar Orbán este un expert în asemenea alocuțiuni.

„Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv” și „de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”, a spus premierul maghiar.

El a mai spus, printre altele, că Ungaria şi-a propus ca până în 2030 să devină una dintre cele „cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, dar şi să contribuie la „ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

„Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (…) reţele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, potrivit hotnews.ro.

În realitate, discursul premierului Ungar nu aduce nimic nou: pe fond e aceeași demagogie afișată și în alte ocazii, atunci când critica Uniunea Europeană chiar la Bruxelles pentru măsurile economice, pentru politica față de Rusia sau în contextul crizei refugiaților. Din păcate, discursul său a stârnit un val de xenofobie în România. O mare parte a opiniei publice, sensibilă la „problematica maghiară” a asociat discursul lui Orbán cu presupusele opinii ale populației maghiare din țară, deși premierul ungar nu putea vorbi în numele lor.

Facebook.com

Au existat reacții și la nivel politic, liderul PMP, Eugen Tomac i-a criticat pe Liviu Dragnea și Klaus Iohannis pentru că “îl lasă pe Viktor Orbán să se comporte ca şi cum ar fi, pentru câteva zile, prim-ministrul României”.

Viktor Orbán a făcut în România ceea ce face în general, a înfierat și a bifat încă un punct în rândul votanților FIDESZ, pentru o nouă demonstrație de forță. Dar, pentru cei mai mulți, discursul lui Orbán nu a însemnat decât afișarea unui fariseism specific populiștilor.

Arată comentariile (1)

Comentarii

  • Tatar Mircea

    Eu sunt roman si gasesc ca discursul a fost corect spus de un presedinte curajos ,un mare respect pt D-ul Orban !!!

    • Autorul articolului
    • Răspunde

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

Fake news-ul cu Ion Iliescu: cine ar putea demonta mai bine PSD-ul decât creatorul acestuia? EXCLUSIV

Apariția în weekend a unei înregistrări cu Ion Iliescu a stârnit vâlvă în mass-media românească, mai ales că fostul șef de stat n-a mai avut luări de poziție de ceva ani....

Adăugat pe de Alexandra Minea
Analize

SCANDALOS: cum mușamalizează site-ul Guvernului RUȘINEA suferită de România la Strasbourg! EXCLUSIV

Deși gravele violențe săvârșite pe 10 august, în Piața Victoriei, cât și permanenta ofensivă a coaliției PSD-ALDE împotriva Justiției și a statului de drept riscă să se soldeze,...

Adăugat pe de Razvan Gheorghe