Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Eugen Nicolaescu, Viceguvernator BNR, despre ROBOR și ratele românilor


Robert Manea
Eugen Nicolaescu, Viceguvernator BNR, despre...

Invitat la interviurile Editiadedimineata.ro, viceguvernatorul Băncii Naționale Române (BNR) Eugen Nicolaescu a vorbit despre accesul și procedurile de creditare, relația bancă-cetățean și despre cum influențează ROBOR-ul ratele românilor.

A fost creșterea dobânzii de referință (ROBOR) o consecință  a acțiunilor de stabilizare a cursului valutar? Ne putem uita la creșterea ratelor românilor ca la un efect al acestui proces?

Eugen Nicolaescu: „Cred că trebuie să spunem următoarele lucruri: Banca Națională are ca atribuție principală menținerea stabilității prețurilor în România, deci a inflației. Și pe lângă asta și-a mai asumat de câțiva ani încoace stabilitatea financiară. În consecință, Banca Națională, prin politica monetară pe care o aplică, trebuie să țintească multe alte obiective, dar nu toate în același timp, că e imposibil. Deci numai cu rata pe care Banca Națională o are la dispoziție, rata de politică monetară, nu poate ținti în același timp și cursul de schimb, și rata dobânzilor care se practică pe piață și nici o anume predictibilitate, să spunem, pe deficite bugetare, deficit comercial, deficit de balanțe de plăți ș.a.m.d. Deci nu se poate. Și atunci trebuie să-ți alegi o țintă care să fie mai aproapiată de interesele economiei românești, până la urmă. Pentru că Banca Națională, chiar dacă este independentă, ea nu face abstracție că trăiește în România și face politică pentru România. Sigur, nu se amestecă în politica guvernamentală, cum nici Guvernul nu se amestecă în politica Băncii Naționale, dar toată lumea lucrează pentru același obiectiv: o stabilitate economică, prudență, o stabilitate financiară, să ai un sistem bancar sănătos, care să facă față necesităților pe care economia și cetățenii le au în relația cu sistemul bancar.

Citește continuarea AICI

 

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Interviu

Ambasada Rusiei reacționează la gafa lui Fifor. Pîrvulescu: „Lucrurile s-ar putea să evolueze negativ” EXCLUSIV

În urma recentului scandal generat de afirmațiile ministrului Fifor, cum că la baza militară de la Deveselu ar exista rachete balistice, oficialii ruși nu întârzie să reacționeze....

Adăugat pe de Denisa Andreea Radu
Interviu

Cu Radu Soviani la PSnews: finanțarea jurnalismului independent, conflictul cu ASF, dar și alte detalii inedite

Analistul economic Radu Soviani a acordat un interviu pentru PSnews.ro, în care a expus pe larg provocările cu care se confruntă în prezent gazetarul economic neafiliat vreunui...

Adăugat pe de MediaStandard