Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Libertatea pe internet, în pericol – 32 de guverne au plătit oameni să manipuleze conversațiile


Alexandra Minea
Libertatea pe internet, în pericol –...

Spectrul internațional nu este cel mai fericit astăzi: este cunoscut faptul că democrațiile liberale sunt în pericol, cu o creștere alertă a sentimentelor naționaliste și a propagandei desfășurate de anumite entități.

Cu toate astea, Freedom House spune că nu numai acest aspect ar trebui să ne îngrijoreze, ci și pericolul la care este supusă libertatea internetului: este al optulea an în care asociația dă un verdict îngrijorător cu privire la mediul online.

Experții afirmă că tema se centrează asupra folosirii nepotrivite a internetului, cu scopul de a ”perturba democrațiile”. De exemplu, lupta cu dezinformările și fake newsul din mediul online poate fi folosit, în mâinile nepotrivite, pentru a impune reguli stricte privind accesul în online. Acest lucru poate duce inevitabil la cenzură, mai adaugă specialiștii.

De exemplu, 13 state au trimis în judecată oameni pentru că ”ar fi distribuit informații false”. Un caz concludent este în Turcia, unde două persoane de sex feminin au postat video-uri denunțând abuzurile făcute la adresa femeilor, pe fondul mișcării #MeToo. Cele două au ajuns la închisoare.

În plus, numai în anul 2018 India a blocat de aproximativ 100 de ori accesul la anumite rețele de socializare sau au oprit pe o perioadă scurtă rețelele mobile, în timpul unor proteste.

Dezvoltarea sistemului de ”credit social” și restricțiile dure privind internetul fac China să se afle pe rușinosul loc I, însă ce este și mai alarmant este faptul că se fac eforturi reale pentru exportarea unor sisteme de cenzură și supraveghere pe întregul glob.

Nu în ultimul rând, experții au descoperit că în 32 de state (din 65) persoane au fost plătite de către guverne pentru a manipula conversațiile online.

Citiți studiul integral AICI

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Noutăți

Războiul lui Emmanuel Macron împotriva știrilor false începe într-o joi

Joi, 7 iunie 2018, poate fi o zi istorică. Și nu doar pentru că va fi citită motivarea Curții Constituționale în cazul demiterii Laurei Codruța Koveși. Ci și pentru că Parlamentul...

Adăugat pe de MediaStandard
Noutăți

Schimbări în managementul stațiilor Digi24

De la jumătatea lunii octombrie 2018, televiziunea Digi24, parte a Grupului Digi | RCS & RDS, va avea o nouă structură de coordonare și decizie cu privire la direcțiile de...

Adăugat pe de Alexandra Minea