Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Propaganda rusă semnează articole despre România post-decembristă pe Wikipedia


Robert Manea
Propaganda rusă semnează articole despre...

Capitolul despre România post-decembristă de pe Wikipedia în limba engleză, o sursă foarte populară de informare la nivel mondial, citează dintr-un jurnalist inventat de Vocea Rusiei, un fost canal de propagandă al Moscovei.

România post-decembristă este prezentată în termeni sumbri pe Wikipedia în limba engleză, ca o ţară măcinată de corupţie şi înstrăinarea resurselor naturale. Una dintre sursele acestei descrieri este Valentin Mândrăşescu, semnatarul articolelor despre România din Vocea Rusiei, un post de radio considerat pe perioada existenţei sale drept portavocea intereselor Moscovei.

Mândrăşescu este citat la privatizarea Petrom, o companie care, potrivit spuselor sale, a fost vândută strâinilor pentru un preţ subevaluat în mod substanţial. Acest comentariu este însoţit de o notă de subsol, care la rândul ei face trimitere la un articol intitulat „Statul român a pierdut 20 miliarde de dolari prin privatizarea Petrom“ şi publicat la 14 noiembrie 2012.

„Privatizarea Petrom este un caz celebru de vânzare pe nimic a unor resurse valoroase, dar şi astăzi toată clasa politică (şi o bună parte din mass media) încearcă să inoculeze electoratului ideea că, de fapt, acest jaf a fost o acţiune în beneficiul bugetului statului“, scrie autorul acestui articol publicat cu semnătura lui Valentin Mândrăşescu.

De fapt, este un articol în nota inflamatorie a postului Vocea Rusiei în limba română, care, prin semnătura sus-menţionată, a încercat să încingă spiritele cu relatări despre cum România se pregăteşte de război sau cum scutul anti-rachetă de la Deveselu transformă ţara noastră în ţintă sigură.

Vocea Rusiei a transmis până în noiembrie 2014, când a fost absorbită de platforma multimedia Sputnik News. Tot atunci au dispărut şi articolele cu semnătura Valentin Mândrăşescu şi şi-a încetat activitatea un cont deschis sub acest pseudonim pe Facebook.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

ANAF vrea să impoziteze nunțile, presa reacționează EXCLUSIV

Pe tot parcursul zilei de joi s-a vorbit despre cum Guvernul are de gând să impoziteze una dintre cele mai fericite zile din viețile multor români. În timp ce utilizatorii...

Adăugat pe de Alexandra Minea
Analize

Când ajungi să crezi propria propagandă: lecție de dezinformare de acum 100 de ani

În urmă cu 100 de ani, guvernul Statelor Unite publica o listă de documente care aveau să justifice intervenția militară americană în Rusia și să afecteze de atunci încolo...

Adăugat pe de Robert Manea