Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Rezultatele ultimului Eurobarometru: câți români sunt conștienți de problema știrilor false


Robert Manea
Rezultatele ultimului Eurobarometru: câți...

69% dintre români consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau care sunt false reprezintă un pericol pentru democrație, iar 72% consideră că știrile false sunt des întâlnite, potrivit Eurobarometrului Standard 90.

La nivel european, 68% dintre cetățeni consideră că sunt des întâlnite știrile false și 76% consideră că amenință democrația. Știrile false reprezintă o problemă – cred 69% dintre români, respectiv 71% dintre cetățeni, la nivelul UE. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului național pentru România, parte a studiului Eurobarometru Standard 90.

,,Românii sunt conștienți de încercările de a fi  dezinformați și manipulați în ceea ce citesc, gândesc și, în cele din urmă, votează. Este foarte important în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019, la care ne dorim să voteze cât mai mulți români, în cunoștință de cauză, pe baza unor informații corecte” , a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, cu ocazia publicării Raportului național.

În ceea ce privește democrația, 55% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care aceasta funcţionează în UE, ponderea lor fiind în continuare mai mare decât media europeană (50%). În schimb, doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a democrației în România.

În ceea ce privește mass-media, principala sursă de informare rămâne televiziunea – 97% dintre români menționează că privesc cel puțin o dată pe săptămână programele televizate (UE: 92%), iar mai bine de jumătate dintre români utilizează internetul săptămânal (58% România, 78% UE).

Comparativ cu anii anteriori, rețelele sociale au fost menționate mai des ca surse de informare folosite. 60% dintre români percep rețele sociale drept o modalitate modernă de a fi la curent cu problemele politice, dar și ca un mod de exprimare a părerilor în acest sens.

Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de două ori pe an, vara și iarna, începând cu anul 1974. Exercițiul de iarnă include și publicarea unui raport național pentru fiecare din statele membre, în trimestrul ce urmează publicării datelor generale, acesta analizând în mod specific percepțiile cetățenilor din fiecare țară. Datele pentru Eurobarometrul Standard 90 au fost colectate în România, în perioada 8-18 noiembrie 2018, de compania TNS CSOP. Eșantionul reprezentativ a fost constituit din 1.042 de persoane cu vârsta de 15 ani și peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri față-în-față.
Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Noutăți

Literatura distopică devine realitate în China: cetățenii vor fi supravegheați și vor primi ”credit social”

Majoritatea operelor bazate pe o societate distopică au elemente precum poliția gândirii, Big Brother – o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar – însă...

Adăugat pe de Alexandra Minea
Noutăți

Conducerea unui partid populist din Italia a jignit jurnaliștii

Jurnaliștii italieni au fost jigniți de către cei mai importanți membri ai unui partid populist, care se întâmplă și să se afle într-o alianță de guvernare. După ce primarul...

Adăugat pe de Alexandra Minea