Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Studiu: care este cea mai vulnerabilă categorie de vârstă în fața fenomenului fake news


Alexandra Minea
Studiu: care este cea mai vulnerabilă...

În trecut, s-a descoperit că generațiile tinere au o capacitate mai ridicată în a vedea diferența dintre știrile reale și cele false, spre deosebire de generațiile mai vechi. Un nou studiu arată și care este grupa de vârstă cea mai predispusă să distribuie fake news.

Experții de la universitățile Princeton și New York au descoperit că persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai predispuse la a distribui știri false. Până și diferența dintre acest grup și cel format din persoane cu vârste cuprinse între 45 și 65 este mare: seniorii dau share la fake news de două ori mai mult decât persoanele adulte. Față de tineri, persoanele în vârstă distribuie și de șapte ori mai multe hoaxuri.

Studiul a analizat comportamentul din mediul online în lunile de dinainte și de după alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Eșantionul a fost format din 3.500 de utilizatori, care a inclus atât utilizatori ai Facebook, cât și cei care nu folosesc platforma.

La scurt timp de la alegeri, realizatorii studiului  să instaleze o aplicație care le permitea partajarea datelor, inclusiv a câmpurilor profilului public, a viziunilor religioase și politice, a posturilor la propriile lor date și a paginilor pe care le urmăreau. Desigur, subiecții aveau posibilitatea să aleagă dacă vor sau nu să instaleze aplicația, dar și ce categorii să fie valabile pentru studiu.

Cu toate astea, încă nu s-a stabilit motivul pentru care utilizatorii în vârstă sunt mai predispuși spre fake news.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

Iohannis, Meleșcanu și Fifor, la summit-ul NATO: personajele principale ale unui fake news

O imagine poate face înconjurul internetului foarte repede, mai ales când publicațiile media ori formatorii de opinie comentează pe marginea acesteia. Este cazul unei fotografii...

Adăugat pe de Sandu Smaranda
Analize

DEZINFORMARE marca Sputnik: un respectat think-tank acuzat că promovează propaganda ostilă față de Rusia EXCLUSIV

Sputnik.md a publicat zilele trecute, mai exact pe 20 august, un articol intitulat „Țările europene, într-un clasament al nivelului de ură față de Rusia”în care...

Adăugat pe de Robert Manea