Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Studiu: Jurnalismul din România, în rând cu cel din Yemen, Burundi și Turcia


Alexandra Minea
Studiu: Jurnalismul din România, în rând cu...

În linie cu concluziile raportului realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), care afirma că meseria de jurnalist devine din ce în ce mai periculoasă, Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) aduce noi clarificări.

Mai precis, datele făcute publice de CPJ arată că, în lume, există un declin substanțial privind capacitatea jurnaliștilor de a-și face treaba. Specialiștii spun că de vină nu sunt oamenii de presă, ci alți factori externi, precum guvernele, conform Ziare.com.

România se află, în raportul Comitetului, în vecinătatea unor state precum Yemen, Burundi, Zanzibar și Turcia – din punct de vedere al presiunilor făcute asupra mass-mediei. În Turcia, de exemplu, ziariștii au recunoscut că președintele Recep Tayyip Erdogan este un motiv de teamă. Amintim faptul că în anul 2017 un jurnalist a fost omorât în această țară, din motive necunoscute.

Un alt motiv de îngrijorare este tendința din ce în ce mai accentuată a statelor de a deveni autoritare. Numai în anul 2017, 326 de reporteri au fost trimiși la închisoare din cauza muncii lor. În top se află Turcia, China sau Egipt.

Mai mult decât atât, s-a observat și o creștere a numărului de atacuri verbale sau acțiuni care nu implică violența, dar care atacă dreptul la liberă exprimare, din partea liderilor politici. Discursurile asemănătoare celui lui Trump sunt din ce în ce mai frecvente pe întreg globul.

Directorul executiv al Comitetului, Thomas Hughes, a afirmat că Europa de Est este o problemă din acest punct de vedere.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Noutăți

Noi detalii ies la iveală în cazul lui Jamal Khashoggi

Chiar dacă Arabia Saudită a încercat să minimizeze daunele diplomatice pe care dispariția suspectă a jurnalistului Jamal Khashoggi le-a creat, noi detalii din caz ies la iveală....

Adăugat pe de Alexandra Minea
Analize

Jurnaliștii – victime colaterale ale actualului Război Rece. Cazul Macron-Russia Today

Iată că actuala confruntare dintre Est și Vest (considerată de către unii analiști de politică externă drept un nou Război Rece) face victime colaterale în rândurile...

Adăugat pe de MediaStandard