Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Valiza de Teleorman, mostra prezentării de succes – de la o notiță de Facebook, la un subiect fierbinte EXCLUSIV


Alexandra Minea
Valiza de Teleorman, mostra prezentării de...

Sâmbătă seara, internetul a luat-o razna. O simplă notiță făcută pe cea mai mare platformă de socializare a publicației Rise Project a reușit să stârnească reacții pe cât de puternice, pe atât de diverse.

Glumele au început să curgă la scurt timp de la publicarea anunțului, precum și reacțiile presei. Au existat și contestatari, în mare parte din rândurile partidului condus de Liviu Dragnea. Playtech.ro a făcut chiar și un top cu cele mai bune glumițe pe tema valizei miraculoase, pe care le puteți citi aici.

Cu toate astea, e de apreciat modul în care publicația și-a pus în valoare mesajul. Fără să publice mai mult de 2-3 poze (care au ajuns, în final, material de amuzament), prin intermediul unei notițe de Facebook, Rise Project a atras atenția multor instituții de presă, a televiziunilor, a oamenilor politici și formatorilor de opinie. Publicul așteaptă deja să vadă măcar o parte din descoperirea care pare ”că a picat” în brațele jurnalișitlor.

Așa cum spuneam mai sus, informația a fost preluată rapid de absolut aproape toate publicațiile și posturile. Toate, cu excepția unui anume post de televiziune, aparținând grupului Intact Media. În timp ce întreaga presă vorbea despre valiza predată de un om din popor, postul respectiv rememora un alt subiect al săptămânii, scandalul dintre ministrul Justiției și procurorul general al României, Augustin Lazăr.

În cazul despre care vorbim, nu e vorba numai despre senzaționalul subiectului: o valiză care ar putea strica jocurile cuiva important – cuiva care nu-i foarte simpatizat. Este vorba, în egală măsură, și de ingeniozitatea pachetului în care subiectul a venit. O paralelă simplă, dar simpatică, cu celebra organizație Wikileaks (Teleormanleaks) este o altă cheie a succesului. Publicul a primit două elemente pe care să le țină minte: valiza și comparația cu platforma care publică documente importante, provenite din scurgeri de informații.

Dacă orice altă publicație ar fi făcut anunțul formulat de Rise Project – a se menționa că în forma livrată inițial -, probabil rezultatul nu ar fi fost similar. Răspunsul este simplu: publicația se bucură de încredere, din două motive: pentru consistența cu care l-a criticat pe al treilea om în stat, dar și pentru investigațiile reușite privind cazurile de corupție.

Miza reală a acestei descoperiri nu este doar închiderea unui om după gratii, dar poate fi un factor de decizie atât în destinul politic al lui Liviu Dragnea. Unde mai punem faptul că și reputația unuia dintre cele mai populare platforme de jurnalism de investigații este în joc.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

Cum a păcălit o universitate internetul – povestea unchiului ucigaș în serie și a pescarului pirat

Pantofi de femeie, decupaje dintr-un ziar, bijuterii ascunse și multe altele – toate acestea s-ar fi ascuns într-un cufăr găsit de o anume Lisa Quinn. Descoperirea ciudată,...

Adăugat pe de Alexandra Minea
Analize

Laura Codruța Kovesi a păstrat distanța față de presă – până aseară

La jumătatea anului trecut, opinia publică se împărțea – în linii mari – în susținători ai Laurei Codruța Kovesi și cei ce-i erau împotrivă. Pe 9 iulie 2018, când...

Adăugat pe de Alexandra Minea