Vorbim despre combaterea știrilor false prin știri false?

România urmează să aibă o lege care să combată fenomenul fake news, este știrea care a fost publicată pe site-ul Profit.ro, ieri, preluată de site-ul romaniatv.net dar neconfirmată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Conform informațiilor din știre, Ministerul Comunicațiilor urmează să discute despre elaborarea unei act normativ prin care să se ia măsuri împotriva celor care distribuie fake news-uri, în mediul online și în special pe rețelele sociale.

„Discuțiile autorităților au în vedere în mod particular platformele de socializare, care sunt folosite cu predilecție în acest scop, arată un document oficial al ministerului.”

”La nivelul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale este conștientizată predispoziția utilizatorilor platformelor de socializare de a propaga știri false. Este în discuție inclusiv elaborarea unui act legislativ prin care să se poată contracara acest fenomen” relatează profit.ro în știrea inițială.

Se pare că documentul care este prezentat drept cel emis de Minister și semnat de ministrul Petre Bogdan Cojocaru, este de fapt compus din două screen shot-uri alăturate, acest fapt punându-i la îndoială autenticitatea.

sursa: i0.1616.ro
sursa: i0.1616.ro

Articolul afirmă că decizia elaborării unui astfel de proiect ar urma să fie luată în cadrul unei conferințe care se va desfășura pe data de 21 și 22 mai, la hotelul Intercontinental. La această întâlnire urmeză să ia parte și Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor, Dan Oroș, manager de marketing la Google România, un reprezentant al Politiei Române și mulți alți specialiști din diferite domenii.

În informațiile din link-ul care descrie desfășurarea evenimentului, legătură care ne redirecționează tot pe o pagină profit.ro, nu se mai amintește nimic despre decizia elaborării actului legislativ, temele discuției fiind legate de problemele din online, dar diferite de știrea inițială.

Să fie chiar acestă știre care face referire la dezinformare, un fals grosolan? Iar dacă nu, ce nevoie avea profit.ro să lanseze o asemenea informație? Oare nu ar fi fost mai bine ca ea să fi fost confirmată înainte de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale?