Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Jurnalismul, o meserie tot mai periculoasă. Chiar și în țările occidentale


MediaStandard
Jurnalismul, o meserie tot mai periculoasă....

Până nu demult, atunci când se vorbea despre libertatea presei, reflexul era acela de a te gândi mai ales la țările cu regimuri opresive, sau, mai nou, cele unde funcționează așa-numitele democrații iliberale.

Dar după cazul Daphnei Caruana Galizia, jurnalista malteză asasinată în octombrie 2017, care a condus investigația Panama Papers în Malta, urmat apoi de cel al jurnalistul slovac Ján Kuciak, a cărui moarte a fost pusă pe seama temutei ‘Ndrangheta ca urmare a anchetei la care lucra pentru a stabili cât de implicată era organizația italiană în țara sa, este clar că lucrurile nu mai pot fi privite în felul acesta. Jurnaliștii din țările occidentale, fie ei și străini, intră tot mai mult în cazuistica profesioniștilor presei care trebuie să se teamă pentru viața lor.

Astăzi, însă, un nou nume se adaugă, din păcate, acestei liste negre a jurnaliștilor uciși pentru faptul că își făceau meseria: Rahim Namazov, jurnalistul azer împușcat în timp ce se afla în mașină alături de soția sa în localitatea Colomiers din apropierea orașului Toulouse. Investigația asupra acestui incident este încă în desfășurare, dar anchetatorii bănuiesc că ar putea avea drept motiv o investigație a lui Namazov care dezvăluise un presupus trafic de organe care îi viza pe soldații azeri morți. Acesta fusese, de altfel, amenințat cu moartea în țara sa, fiind în trecut chiar deținut de către regimul azer pentru opiniile sale, motiv pentru care se și refugiase în Franța în anul 2010.

Aceste evenimente vin în contextul în care întregul peisaj al libertății presei se deteriorează la nivel mondial, un raport al organizației Reporteri fără frontiere publicat în 2017 arătând faptul că procentul cazurilor de încălcare a acesteia era, la momentul respectiv, în creștere cu 14% în ultimii 5 ani.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

Enigma „statului paralel”. SUA vs România

De la numirea sa în funcție, Donald Trump și partizanii săi au început un război cu așa-numitul Deep State, care, potrivit retoricii promovate de aceștia, încearcă să submineze...

Adăugat pe de Robert Manea
Analize

Cum se poziționează online-ul la declarațiile Laurei Codruța Kovesi

România fierbe după decizia președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi. După declarațiile fostei șefe a DNA, reacțiile în mediul online nu au...

Adăugat pe de Denisa Andreea Radu