Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

Sokant.ro, new entry pe piața site-urilor cu credibilitate îndoielnică


MediaStandard
Sokant.ro, new entry pe piața site-urilor cu...

„Creatură demonică într-un spital. Adevărat sau fals?”

„Cîinele tău te iubește? 6 dovezi evidente.”

„A fost ucis în 1994, dar inima sa a bătut până anul acesta. Povestea emoționantă a unui copil care a emoționat o țară.” (fiind, în fapt, vorba despre un copil care a fost ucis iar ulterior organele sale donate, dar titlul este voit ambiguu pentru a induce în eroare și a face cititorul să lectureze articolul)

Sunt numai câteva dintre titlurile pe care le găsim pe platforma sokant.ro, un site pe care nu există propriu-zis materiale semnate și unde ceea ce ține de actualitate pare să fie, efectiv, preluarea, cuvânt cu cuvânt, a unor știri de pe alte platforme.

Ce stă în spatele unei asemenea afirmații? Simplul procedeu de a efectua o căutare Google între ghilimele, care, așa cum știm, oferă rezultate mult mai exacte. Spre exemplu, următoarea frază, din articolul (nesemnat, nedatat) „PNL cere DEMISIA lui Petre Daea” – „Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Daniel Buda, CE a avertizat Ministerul Agriculturii că trebuie să respecte regulile privind disciplina financiară în concordanţă cu prevederile regulamentelor europene” este o preluare mot-à-mot din materialul „Buda: Cer demisia ministrului Agriculturii, nu a reuşit să cumpere softul APIA de pe platforma Mediafax”. O simplă verificare a căutării efectuate mai sus poate oferi dovada că lucrurile stau întocmai.

Pe de altă parte, la o căutarea în motorul de căutare ROTLD arată cine se află în spatele acestui site, așa cum se poate observa din print screen-ul de mai jos:

La căutări ulterioare aflăm însă chiar și mai mult și anume faptul că această firmă aparține, ca unic administrator, domnului Chiruță Doru Adrian, cel care s-a aflat, de altfel, în centrul unui material Adevărul pe marginea business-urilor din domeniul hostingului web. Și mai interesant, într-o scrisoare publică din data de 25 ianuarie 2017 adresată chiar ROTLD în privința unor noi reguli tarifare impuse de serviciul de administrare de domenii, același Chiruță Doru Adrian nu doar că apare ca semnatar, ci și ca „partener ROTLD”. Nu în ultimul rând, Net Design SRL este interfața companiei românești de găzduire web MxHost ce oferă, potrivit descrierii sale, „servicii de inregistrare domenii, gazduire vps, colocare servere si servere dedicate, servere virtuale VPS la un pret excelent”. Aceeași firmă, de altfel, la care face și materialul din ziarul Adevărul.

În data de 10 februarie 2017, un material Digi 24 a inclus website-ul sokant.ro pe lista a 70 de site-uri trecute la categoria „verifică informația și din alte surse”.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

UPDATE | PSD, statut preferențial pe ROTLD. Cine decide ce-i obscen și ce nu? EXCLUSIV

În urma publicării acestui material, variantele prezentate nu mai sunt disponibile. Acestea au fost cumpărate (nu cenzurate, ca și exemplul cu PSD).  În vara acestui an, o revoltă...

Adăugat pe de Alexandra Minea
Whois

Fost colaborator al securității aflat în conflict cu Klaus Iohannis, posesor al unor site-uri controversate

Cine se află în spatele website-urilor justitiarul.ro și sibiu.justitiarul.ro? Două publicații online care au mai mult în comun decât titulatura „justițiarul” și anume...

Adăugat pe de MediaStandard