Meniu

Articole asemănătoare

Înapoi la Ultimele Articole

STUDIU: România, „trezită” de operațiunile subversive ale Rusiei, dar incapabilă să le contracareze


Robert Manea
STUDIU: România, „trezită” de...

Un studiu realizat de European Values, un respectat think-tank din Cehia, identifică România printre cele nouă state membre UE „trezite” (awaken) în fața pericolului reprezentat de operațiunile subversive ale Rusiei. Totuși, potrivit analizei experților de la European Values, țara noastră nu are capabilitățile strategice necesare pentru a contracara aceste operațiuni.

Studiul mai dezvăluie că două state membre UE, Grecia și Cipru, sunt încadrate în categoria „colaboratorii Kremlinului” (Kremlin collaborators), opunând zero rezistență în fața activităților subversive ale Rusiei. Alte șapte state sunt grupate sub eticheta „în plină negare” (countries in denial): Ungaria, Austria, Luxemburg, Malta, Portugalia și Slovenia – țări care ignoră sau pur și simplu neagă existența dezinformărilor și operațiunilor subversive practicate de Rusia. Alte cinci țări sunt în grupul celor „ezitante” (hesitant), în timp ce România se află alături de Franța, Germania, Olanda, Spania, Finlanda, Cehia, Danemarca și Polonia în grupul țărilor care „s-au trezit” (the awaken).

European Values

Studiul arată că România identifică în mod explicit Rusia ca o amenințare la adresa securității sale naționale în diferite strategii de securitate oficiale, dar capabilitățile sale strategice pentru contracararea acestor activități ostile rămân „relativ subdezvoltate”. Tensiunile istorice, dar și independența energetică față de gazul rusesc împiedică România să devină un colaborator al Kremlinului. Totuși experții think-tank-ului atrag atenția asupra revenirii discursului naționalist, promovat de unii lideri de opinie și de multiple canale în rețelele de socializare. Acest tip de discurs coroborat cu atitudinea pozitivă față de Rusia a unui mare segment al populației (53%), creează terenul fertil pentru ingerințele Kremlinului și slăbirea sentimentului pro-occidental.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole asemănătoare

Analize

România a trecut la limită ”examenul” democrației în 2018

Publicația britanică The Economist a emis indexul democrației pentru anul trecut și se pare că România a trecut cu foarte puțin ”examenul”. Cu alte cuvinte, țara noastră a primit...

Adăugat pe de Alexandra Minea
Analize

Premieră în România: justiția apără presa

De multe ori libertatea presei este suprimată de unii magistrați sau politicieni care acuză pe nedrept jurnaliștii, solicitându-le daune aberante de sute de mii de lei sau chiar...

Adăugat pe de Dragomir Sabina